Takaisin blogeihin
Antti Liinpää | AnttiTV
Mikä mediamuoto on hauskin tuottaa?
12:37
 

Mikä mediamuoto on hauskin tuottaa?

antti liinpää anttitv autoilun ääniohjelma autoiluohjelma digilehti digituotteet digituotteiden valmistus ja markkinointi kaaratv Apr 21, 2021

Opiskelin Turussa ammattikorkeakoulussa monimediatoimittajaksi neljä vuotta vuosina 2000-2003. Vuodet kuluivat siivillä, sillä nautin suuresti opiskeluista ja tein koko opiskeluaikani alan töitä.

Kirjoittaja ja lukija Antti Liinpää, autoimittaja/tuottaja/kuvaaja/editoija/median moniottelija

Ensin työskentelin juniorikonseptisuunnittelijana uusmediafirmassa, sitten urheilutoimituksen avustajana Ilta-Sanomissa, sen jälkeen urheilutoimittajana AKMP-Program Oy:ssä, jonka toimitustiimi tuotti inserttejä ja ohjelmia MTV3:n Tulosruutuun, Urheilukanavalle ja Sport FM:ään. 

AKMP-Programin intensiivisen 12 tunnin työvuoroja neljä kertaa viikossa sisältäneen puolen vuoden jälkeen ryhdyin yrittäjänä suunnittelemaan ja tuottamaan opintojeni päättötyötä, autoiluohjelmaa sekä sen verkkototeutusta, josta otti pian kopin kurssikaverini Toni Suuronen. Opinnäytetyöni tuoteosana toimi ensimmäisen Neloselle tuottamani autoiluohjelman, Koeajo.tv:n, pilottijakso.

Tein siis jo opiskeluaikana töitä markkinointi- ja mainosalalla, kirjoittavana toimittajana sekä tv- ja radiotoimittajana. Opiskelujeni ideana ja perustana oli Yleisradion tulevat tarpeet, joita koulutusohjelmamme perustaja, entinen Yleisradion toimittaja, Tapio Kujala oli hahmotellut. 

Yksinkertaisuudessaan idea oli vuonna 1998, kun opinahjoni ensimmäinen vuosikurssi aloitti: Yleisradio tarvitsee tulevaisuudessa toimittajia, jotka pystyvät yksin omana tuotantoyksikkönään tuottaa itsenäisesti yhdeltä juttukeikalta tv-insertin, radioinsertin ja artikkelin verkkoon.

Monen roolin sisällöntuottaja

Se tarkoittaa seuraavien osaamisalueiden hallintaa: toimittaminen, kirjoittaminen, käsikirjoittaminen, videokuvaus, videoeditointi, äänitys, äänen editointi, valokuvaus, valokuvien muokkaus ja html-koodaus. Käsittääkseni listan viimeinen ekspertiisi on jäänyt viime vuosina vähän vähemmälle, kun koodaamista ei sisällön syöttämisessä verkkojulkaisuun enää juurikaan tarvita.

Harvassa työpaikassa pääsee edes nyt yli 20 vuotta myöhemmin vuonna 2021 noin monipuolisesti tekemään mediaa. Siinä yksi tärkeä syy, miksi olen yrittäjä, vaikka ei tämä helppoa ole. Työtä saa puskea ihan sikana. Joka päivä. Myös viikonloppuisin. Onneksi nautin siitä, mitä teen. Välillä toki tuntuu, mutta ei haittaa, ja sitten on vain pakko ottaa lepopäivä.

Media-alan yrittäjänä ja nykyään digituotteiden yrittäjänä voin hyödyntää täysimääräisesti kaikkea mitä opin jo kaksikymmentä vuotta sitten opinahjossani. Digituotteita suunnitellessani ja tehdessäni pyrin aina tuomaan tuotteessa asiakkaalle kaiken monipuolisen osaamiseni. Haluan palvella katsojia, jäseniä, tilaajia, kuuntelijoita ja lukijoita mahdollisimman hyvin. Jokaisessa tuotteessani.

Minkälaisia töitä teen viikoittain ja mistä monista rooleistani tykkään eniten?

Tuottajana pohdin, mikä on kannattavaa ja mitä teen milloinkin. Excel on siihen verraton apu, vaikka en mikään varsinainen excel-maakari ole. Tavoitteena on kohdistaa resurssia niin että palveluliiketoiminnan asiakkaani hyötyvät tekemisistäni mahdollisimman paljon esimerkiksi Nettiauton tai Nettiveneen koeajoraportessani.

Toisaalta aikaa ja resurssia on tärkeää olla myös omien digituotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueelle ja uuteen KaaraTV Magazineen.

Yrittäjänä opiskelen jatkuvasti ja päivätän osaamistani. Esimerkiksi digituotteiden valmistusta ja markkinointi.

Toimittajana tutkin ja seuraan jatkuvasti mitä maailmassa tapahtuu. Se on antoisaa, mutta vie aikaa.

Esiintyjänä pyrin kertomaan asiat selkeästi ja persoonallisesti omin sanoin sekä innostuneesti. En yleensä kirjoita valmiita vuorosanoja videoihini, paitsi suoraan asiakkaille tehtäviin tilausvideoihin, sillä tykkään itse kuunnella ja katsoa, kun ihmiset ovat aitoja.

Asiakastöissä valmiiksi kirjoitetut sanatarkat käsikirjoitukset pyrin toki esittämään niin että eivät maistuisi katsojalle/kuuntelijalle paperisilta.

Persoonallisuus on kaikille esiintyjille ehdoton juttu. Joku tykkää, toinen ei, ja se on hyvä niin.

Innostusta olen aina korostanut, kun olen kouluttanut esiintyjiä televisioon, ääneen tai videoon. Se tarttuu ja saa jatkamaan katselua tai kuuntelua. Se on niin yksinkertaista.

Kirjoittana pyrin kiteyttämään asiat napakkaan ja ymmärrettävään muotoon. Olen kova puhumaan, siksi esimerkiksi KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueen koeajoni ovat perusteellisia.

Kirjoittajana olen hyvä kiteyttämään. Toki se vie aina enemmän aikaa kuin laveasti kirjoittaminen. Mark Twainin legendaarinen lausahdus on mielestäni varsin totta: “Anteeksi, minulla ei ollut aikaa kirjoittaa sinulle lyhyttä kirjettä, joten kirjoitin pitkän.”

Valokuvaajana pyrin journalistiseen lähestymiseen. Jos mahdollista, kuvassa on tarina.

Jos tarinaan ei ole mahdollisuutta, huolehdin, että perusasiat ovat kunnossa: Kuva on valoisa, kuva on tarkka ja kuva on suora. Se on informatiivinen ja laadukas.

Tässä kohden viesti sinulle automyyjä- ja -kauppias tai yksityinen myyjä: Jos haluat oppia kuvaamaan auton laadukkaasti ja informatiivisesti, niin tule digitaaliselle auton valokuvauskurssilleni.

Videokuvaajana pyrin niin ikää sekä korkeaan laatuun että taloudellisuuteen, joka usein tarkoittaa nopeutta. Nämä kaksi asiaa eivät riitele keskenään, jos on koko ajan halua oppia ja kehittyä.

Elämä on kasvua

Mielestäni kasvu on kaiken kaikkiaan ehdoton edellytys mielekkääseen elämään. Puut kasvavat, kasvit kasvavat, ihmiset kasvavat. Se on elämän perusasia.

Ihmiselle kasvu on uuden oppimista ja asioiden ymmärtämistä toiselta kantilta. Haluan oppia uutta joka päivä, viikko, kuukausi ja vuosi niin kauan kuin se vain suinkin on mahdollista. 

Pyrin jatkuvasti kehittämään omaa ammatillista osaamistani videokuvaajana. Katson miten nuoret tubettajat kuvaavat videoita, seuraan mitä uutta tulee kamerarintamalle ja kuvaan jatkuvasti eri tavalla myös minulle niin tuttuja uusien autojen koeajovideoita, joita tein, tuotin, toimitin ja kuvasin television autoiluohjelmissani 13 vuoden ajan.

Nyt kaikki autoilun ydinsisältöni niin videoina kuin teksteinä, kuvina ja ääniohjelmina on tarjolla AnttiTV-palvelussa KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueella ja KaaraTV Magazinessa.

Videoeditoijan työ on minulle se kaikista vaikein osa-alue, mutta kun olen taas kerran uudessa projektissa ylittänyt itseni, se on myös tietyllä tavalla se kaikista antoisin osa-alue.

Okei, ulkona kuvaamista ei voita mikään, mutta editointi ja valmiin onnistuneen videon katseleminen on lähellä sitä. 

Miksi editointi on sitten niin vaikeaa?

Olen toiminnan mies. Editointi vaatii paikallaan istumista tuntikausia, joten siinä se vaikeus. Silti olen leikannut tuhansia televisioinserttejä, satoja ja satoja ohjelmia ja voi jo tässä vaiheessa uraa sanoa, kymmeniä tuhansia videoita. Valmiin lopputuloksen katsominen on aina yhtä palkitsevaa. 

Esimerkiksi olen Nettiauton ja BMW:n yhteistyössa tuottaman hybridikoeajosarjan koeajoajovideoista erityisen tyytyväinen. Erittäin mukava keikka, koska tilaajan eli Nettiauton ja tämän asiakkaan eli BMW:n puolesta oli hyvin vapaat kädet tuottaa, toimittaa ja kuvata koeajovideot.

Toinen ylpeyden aihe on KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueen jatkuva uusien videoiden virta. Tuotan alueella vähintään kaksi uutta videota per viikko, mutta useimpina viikkoina videoita tulee 3-4.

Todella hienoa hommaa ja olen nöyrän kiitollinen kaikista jäsenistä, vaikka olen KaaraTV:n sisältöjen ja kehittymisen kanssa aivan alkutaipaleella. Ja toki jäseniä tarvitsen vielä rutkasti lisää. Lämpimästi tervetuloa mukaan seuraamaan uuden KaaraTV-autoiluohjelman uusia ohjelmia ja videoita!

Tavoitteenani on palvella tuhansia autoista kiinnostuneita suomalaisia laadukkaalla autosisällöllä joka viikko ympäri vuoden.

Magazine on uusi lanseeraus KaaraTV-tuoteperheeseen

Uutena mukaan peliin ja KaaraTV:n tuoteperheeseen tulee huhtikuussa 2021 KaaraTV Magazine, jossa saan tarjota kolmea minulle rakasta mediamuotoa: tekstejä, kuvia ja ääniohjelmia, joita nykyään kutsutaan podcasteiksi.

KaaraTV Magazinessa lähestyminen automaailman seuraamiseen on erilainen kuin KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueella, jossa kerron kaiken. Se antaa katsojalle paljon, mutta toki videoiden mitta on välillä pitkä.

Pyrin tulevaisuudessa suitsimaan hiukan itseäni, mutta esimerkiksi jäsenalueelle tuottamani Minkä ostaisin -videot on syytä tehdä huolella. Silloin mittaa kertyy. Viimeisin tuottamani Minkä ostaisin -video, 5000 eurolla fiksu perheauto, on pituudeltaan 45 minuuttia. Mitään en ottaisi pois. 

KaaraTV Magazinessa kerron automaailman ilmiöistä seitsemän artikkelityypin eli kategorian kautta, jotka ovat: Koeajot, vertailut, uutiset ja uutiskommentit, vinkit, minkä ostaisin, kolumnit ja tarinoita tuotannosta.

Artikkelilla on aina selkeä näkökulma ja tähtään mitassa napakkaan ilmaisuun, joka tarkoittaa 2500 merkkiä. Joskus se on 2000 merkkiä, toisinaan 3000 merkkiä, mutta ei mielellään hirveästi yli sen.

Nopea lukea ja päästä perille ajatuksistani ja suosituksistani koeajoissa, vertailuissa ja muissa artikkelityypeissä. 

Ensimmäisenä suomalaisena digilehtenä jokaisesta artikkelista tarjolla myös ääniohjelma

Toinen iso asia ja mielestäni KaaraTV Magazinen juttu on, että jokaisesta lehden artikkelista tulee tarjolle myös ääniohjelma eli podcast. Tilaajilla on mahdollista seurata KaaraTV Magazinen tarinaa myös ääniohjelmina

KaaraTV Magazine on ensimmäinen suomalainen verkkolehti, joka tarjoaa jokaisesta artikkelista myös podcastin, ääniohjelman. 

Olen tuottanut podcasteja vuoden 2019 syksystä podcast-alustoille, ennen sitä YouTubeen. Tarjolla on KaaraTV Podcast, Tuottaja Antti Liinpää Podcast ja AnttiTV Podcast. Listan viimeiseen en ole ehtinyt kaiken muun tuotannollisen kiireen takia satsaamaan. Sen aika tulee myöhemmin.

Ääniohjelmien eli podcastien tuottaminen on riemastuttavan hauskaa hommaa. Olen pitkään miettinyt, että hienoon mediamuotoon on satsattava enemmän tulevaisuudessa.

KaaraTV Magazine tarjoaa mahdollisuuden laadukaaseen artikkeli ja ääniohjelma- eli podcast-tuotantoon

Kovan luokan ja pitkän linjan media-alan ammattilaisena, mutta varsin pienelllä markkina-alueella ja rajatulla sisältöalueella eli autoilussa toimivana, en kuitenkaan halua tuottaa ilmaiseksi tarjolle kaikkea tietoani ja osaamistani. Mainostajien saaminen mukaan on työlästä. Se myös vie aikaa pois siltä hienoimmasta hommasta eli sisällöntuotannosta.

Siinä ei ole järjeä. Siksi halusin löytää muodon, jossa voin tuottaa ääniohjelmaa sitä arvostaville kuuntelijoille ilman, että tarjoan vuonna 2002 alkaneen autotoimittajan osaamiseni ja tietoni ilman korvausta kenelle tahansa joka sattuu löytämään podcastin pariin. Haluan palvella juuri sinua, joka arvostat autotoimittajan osaamistani.

KaaraTV Magazinen tekstien pohjalta tuottamani ääniohjelmat ovat vastaus tähän ja uskon, että palvelu tulee tarjoamaan tilaajille todella ison ja ennen kuulemattoman autoilun mediakokemuksen. Olen todella innoissani KaaraTV Magazinesta, sen tekstien kirjoittamisesta ja ääniohjelmien tuottamisesta. Uskon, että sinäkin innostut, kun lähdet mukaan! 

KaaraTV:n arvosisällön jäseneksi ja KaaraTV Magazinen tilaajaksi edullisella yhteispaketilla

Tarjoan sinulle tämän blogitekstin lukija tai ääniohjelman kuuntelija mahdollisuuden tulla lukemaan ja kuuntelemaan KaaraTV Magazinea superhinnalla. KaaraTV Magazineen voit tulla tilaajaksi kuukausipohjalta tai 3 kk, 6 kk ja 12 kk diilillä. 

Hinnat ovat samat kuin KaaraTV:n arvosisällön puolella. Ainoa ero on, että KaaraTV Magazinessa takaan, että kuukauden aikana palveluun tulee tilaajille luettavaksi ja kuunteltavaksi vähintää 10 uutta artikkelia ja niistä tuottamaani ääniohjelmaa.

KaaraTV:n arvosisällön puolella takaan, että palveluun tulee kuukaudessa vähintään kahdeksan uutta videota. Useimpina kuukausina videoita tulee selvästi enemmän, koska tykkään siitä mitä teen ja haluan tarjota jäsenille parasta osaamistani.

Supertutustumistarjous KaaraTV Magazinen tilaajaksi ja KaaraTV:n arvosisällön jäseneksi:

12 kk tilaus: Normaali hinta 99,90 €/12 kk - 25% alennus. Tilaus jatkuu automaattisesti kunnes peruutetaan. Seuraavat 12 kk 99,90 €/12 kk. Linkistä tilaamaan:

https://www.anttitv.com/offers/inRjn2iD?coupon_code=KAARATV12KK25OFF

Älä missaa actionia!

Kaikki Antti Liinpään ja KaaraTV:n uudet koeajot, minkä ostaisin -videot, uutisvideot ja muu autosisältö videoina tarjolla KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueella.

Tervetuloa katsomaan uusia ja aiemmin julkaistuja KaaraTV:n sisältöjä!
Tarjolla silkkaa sisältöä, ei mainoksia.

Haluan mukaan